Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2017 » Червень » 30 » Екскурсія по вулиці Штокалівка!
17:10
Екскурсія по вулиці Штокалівка!

Деякі знання уже викарбувалися у пам’яті, та попереду, ще багато цікавого. Сьогоднішня екскурсія пройшла по вулиці Штокалівка, там ми черпали інформацію про створення пам’ятних знаків:

  • Капличка і хрест у Бенедовій;
  • Очі Господні на Штокалівці;
  • Хрест на Штокалівському кінці;
  • Духовний комплекс при в’їзді у село Біла.

Почали з каплички і хреста у Бенедовій. Ці дві святині добре відомі жителям села, оскільки стоять попри дорогу. На їхньому місці в минулому височіли два хрести з довоєнних часів: кам’яний хрест де нині капличка і дубовий хрест, де тепер новий оберіг.  Обидва пам’ятники були знищені вночі 1962 року  - бачили це кілька жінок. Відновлення святинь відбулося у 90 –х роках. В  1992 році на місці колишнього кам’яного хреста збудували та освятили капличку Божої Матері.

Очі Господні на Штокалівці.Раніше з цієї кринички ледь не половина жителів вулиці черпали воду. В  60-70 роки Йорданські Водосвяття відбувалися тут. Люди із Скородинців і Бичківців вертаючись з Чорткова тамували тут спрагу.

Хрест на Штокалівському кінці. Ми бачимо хрест з бетоної крихти. Історія цього хреста почалася в 1987 році. Парафіянка  Варвара Гоцько прагнула відновити оберіг на роздоріжжі.  Вона зібрала кошти, домовилася у колгоспі за транспорт. Цей хрест привезли із Теребовлі.

Духовний комплекс. 24 серпня при в’їзді у село Біла відбулося духовно – патріотичне дійство присвячене освяченню фігури матері Божої та святкуванню 25 –ї річниці Незалежності України. Як і годиться усе почалося з молитви у церквах, а далі пішою ходою парафії разом з запрошеними атовцями вирушили до місця освячення фігури. Хода тягнулася довгою лінією. Людей і справді було дуже багато. Священники освятили фігуру. Отець Володимир та отець Богдан дякували усім хто долучився до створення ще одного духовного місця. Також слова вдячності линули до Михайла Миколайовича, адже саме він був організатором розбудови духовного комплексу. Також висловили вдячність усім спонсорам і людям, які допомагали. Радість були на кожному обличчі! Приємним було те, що наше село Біла процвітає , тепер ми маємо красивий духовний комплекс, який кидатиметься в очі проїжджому і запам’ятається кожному, хто відвідає село Біла.

Після усього сказаного були і запитання. Обговоривши усе побачене ми відпочивали у парку. Грали у цікаві ігри, розгадували загадки, розповідали цікаві історії. Незважаючи на спеку, час пролетів швидко. Усі повернулися трішечки втомленими, але по дорозі додому планували свою наступну екскурсію.

Переглядів: 489 | Додав: Sergo8 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan