Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2017 » Лютий » 27 » Могила знову засвітилась
12:19
Могила знову засвітилась

У селі Біла на Ковалевій горі знаходиться могила в пам'ять про борців, які полягли за волю України, її насипали жителі села у 1944 році. Протягом певного періоду могилу неодноразово нищили, підриваючи міною. Жителі  села бралися її відновлювати і підтримувати в належному вигляді. Та з роками все менше почали пильнувати за нею… можливо через брак часу.

Нещодавно через багато років могила знову засвітилась.

Ідея освітити могилу виникла давно розповідає Ігор Кульба. Чоловік проживає в Чорткові, та родом з Білого. Згадує своє дитинство і гору на яку бігали ще дітьми. Якось  він приїхав на Ковалеву гору побачив поломаний хрест, зірваний ланцюг, обстріляні фанері, обірваний провід (нажаль не обійшлося без людської руки), хрест освітлювався за допомогою трансформатора, його вкрали. Згадує, що ще колись давно його батько займався освітленням хреста. Докладно про це можна прочитати в книзі «У водовертях Серету». Про відновлення освітлення на хресті говорили давно, ще минулий сільський голова Володимир Шматько почав займатися цим питанням, сільська рада розробила проект, але нажаль втілити його в життя не вийшло.  Три роки тому було зібрано тисячу доларів, дванадцять чоловік приймало у цьому  участь(це ті люди, які знаходяться на заробітках в Америці, а саме: Кульба Ігор – Райшура; Черемшинський Олег – Шкільна; Ковалюк Петро – Квадри; Драбик Володимир – Вільшана; Тарас Степан – Долина; Кулій Андрій – Залужжя; Лаврик Володимир – Долина; Дегодь Степан – Буракова; Пеньковський Роман – Провал; Гевко Борис – Кут; Діденко Володимир – Чортків; Шварц Сергій – Чортків). Це  було їхнє добровільне рішення. Адже йдеться про історію нашого села, якщо нація немає історії, вона немає майбутнього – наголошує співрозмовник.  Зібравши гроші почали думати, як те зробити.

Пошукавши в інтернеті пан Ігор знайшов комплект потужних сонячних батарей, які мають змогу освітити лампи на  хресті. Хоча проектом освітлення займався сам, та все ж радився із знайомими. Все обдумавши осінню купили таки  сонячні батареї. Трохи  часу було затрачено на пересилку в Україну. Стояло нове питання: як це все закріпити на хресті? Знайшли фірму, яка зварила та покрасили каркас (на це також потратили кошти, час і погодні умови не дозволяли швидко зробити освітлення, адже припало на зиму). Коли обладнання приготували для використання, вже біля могили зібрались люди порадитись як будуть кріпити його. Порадившись і обдумавши усе почали роботу. Паяли, мотали кабелі, робили розводку. Підготувавши  усе залишилось тільки установити. В цій справі брали участь такі люди: Кульба Ігор, Кульба Богдан, Кулій Андрій, Безпалко Роман, Параніч Іван, Шостак Петро, Тарас Іван, Тарас Степан, Криса Ігор, Жуковський Борис, Свирида Петро.

Спів пало, що на третю річницю Небесної сотні у Білій засвітився хрест на Ковалевій Горі. Зараз в онлайн режимі ведеться і записується відеоспостереження.

Хочемо закликати людей не нищити і поважати чужу працю, адже це наша історія, пам’ятка в честь загиблих людей, які поплатились за наше спокійне життя. Добрі справи повернуться милосердям від Бога, бутьмо людьми, поважаймо історію і чужу працю…!

Переглядів: 673 | Додав: Sergo8 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan