Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2015 » Липень » 14 » Новини
09:13
Новини

У Білій обговорили територіальну реформу

13 липня у приміщенні актового залу Білівського будинку культури пройшли громадські слухання присвячені територіальній реформі. Також, сільський голова Білої Володимир Шматько, який вів слухання, прозвітував перед громадою за період своєї роботи з 2014-го по 2015-й рр.

Як відомо, 5 лютого Верховною Радою України був підписаний закон   «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Згідно з цим законом сусідні міські, селищні, сільські ради можуть об'єднатися в одну громаду, яка матиме один спільний орган місцевого самоврядування з ціллю збереження повноважень та коштів на місцях.

Адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт, який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об'єднаної територіальної громади. А також це повинно бути місто, містечко, теперішній чи колишній районний центр. Найменування об'єднаної територіальної громади, як правило, є похідним від найменування населеного пункту (села, селища, міста), визначеного її адміністративним центром.

Неодноразово у Тернополі проводилися засідання робочої групи по питанню об’єднання Тернопільської області. Під час засідань поступали різного роду пропозиції. 10 липня пройшло одне з останніх засідань групи, на якому було прийняте рішення: в Тернопільській області має залишитися 50 громад. Дане рішення повинно бути винесене на сесію Тернопільської обласної ради, яка може затвердити перспективний план розвитку Тернопільської області. Далі цей план потрапляє в Кабінет Міністрів, який відповідно формуватиме перспективний план по Україні.

 Стосовно поділу на громади у Чортківському районі, то в червні від Тернопільської облдержадміністрації надійшла пропозиція залишити лише одну Чортківську громаду з адміністративним центром у Чорткові. Села Нагірянка та Свидова мали бути приєднані до міста Товсте, села Пробіжна, Чорнокінці, Кривеньке, Коцюбинчики, Товстеньке, Малі Чорнокінці, Великі Чорнокінці, Воля до міста Гусятин. А всі інші мали залишитися в Чорткові. Багатьох учасників робочої групи такий поділ не влаштував і після багатьох дискусій була сформована нова приблизна модель поділу Чортківського району на громади: Чортківська громада, Нагірянська громада, Білобожницька громада та Колиндянська громада.

Всі аспекти даної реформи, які відображаються на поділі Чортківського району сільський голова представив на розсуд громади. Також Володимир Петрович зачитав людям листа, що надійшов від міського голови Чорткова Михайла Вербіцького з пропозицією об’єднати всі села Чортківського та декілька сіл Гусятинського району у Чортківській громаді. Відповідно через це і відбулися громадські слухання, результатом яких мало б стати прийняття чи не прийняття такого рішення.

Прослухавши всю важливу інформацію, люди почали ставити запитання, дискутувати, виступати. У висновку майже одноголосно було прийняте таке рішення: розглянувши лист від міського голови, на громадських слуханнях громада села у кількості 180 людей вирішила звернутися до депутатів, сільського голови та винести на сесію міської ради лист з пропозицією надати план чи стратегію розвитку майбутньої Чортківської громади і місця села Біла в цій громаді.

Наступним етапом зустрічі з громадою стало прослухування звіту сільського голови про свою роботу в період з 2014 по 2015 рік. Основними напрямками роботи на даний час є будівництво огорожі сільського кладовища, ремонтні роботи в садочку, лікарській амбулаторії та спортивній роздягальні на території спорткомплексу, освітлення вулиць.

Аліна Сокальська

Фото Сергія Коцана

 

Переглядів: 749 | Додав: Alison | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan