Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2015 » Квітень » 6 » Проблеми екології
11:11
Проблеми екології

Слово про екологічну толерантність, Або вчимося не смітити!

Екологічно чисте навколишнє середовище, безпечне для здоровя та життя.  У такому світі ми прагнемо жити, такого бажаємо в майбутньому для своїх дітей. Та, чи робимо ми щось для збереження нашої екосистеми? Питання адресоване кожному.

У природі щодня відбуваються процеси та явища, на які людство своєю діяльність безпосередньо впливає та приймає участь. До таких відноситься забрудненість навколишнього середовища (атмосфери, води та ґрунту), яке переростає у критичні наслідки для розвитку населення Землі. Тому, проблему засмічення навколишнього середовища не дарма вважають однією з глобальних. І якщо у країнах Європи та світу з нею активно та успішно борються, то Україна в даному питанні явно відстає.

Проїжджаючи мимо лісів, садів – усіх природних багатств нашої держави, в око вкидаються сміттєві купи, які псують усіляке враження від місцевих красот. Замість того, аби викидати сміття в прийнятих місцях та сміттєзвалищах, віддавати його на утилізацію задля повторного використання, громадяни створюють все нові стихійні сміттєзвалища на місцях відпочинку та окраїнах населених пунктів.

На даний час у селі Біла існує декілька стихійних сміттєзвалищ. І хоча завдяки щотижневому збору сміття на кожній вулиці таких несанкціонованих звалищ поменшало, та про їх зникнення говорити, звісно що, зарано. 

Із запровадженням вивозу сміття у нашому селі, очікувалося припинення створення стихійних сміттєзвалищ. Адже, навіщо забруднювати природнє середовище з потенційною небезпекою для власного здоров’я, якщо є простий та недорогий спосіб позбутися сміття? Проте, не зважаючи на створення оптимальних умов, люди продовжують  смітити, де їм заманеться, дозволяючи залишеним відходам виділяти токсичні речовини. 

Побутує думка, що рівень чистоти в населених пунктах залежить від частоти прибирань. Я з цим категорично не погоджуюся. Вважаю, що забрудненість зростає через кожен папірець, який чомусь потрапив не в сміттєвий бак розташований за декілька метрів, через пакет з відходами, який після пікніку на галявині залишили посеред лісу, через сміття, викинуте в річку.

Ще однією масовою причиною забруднення навколишнього середовища, є недотримання чистоти на кладовищі. Село Біла в цьому не виняток.У місці, де спочивають наші рідні та близькі, ми маємо особливо пильнувати за охайністю: доглядати квіти, вирощені на гробі, викидати сміття (зіпсовані вінки, залишки  від свічок тощо). До слова, останнім часом набула популярності ініціатива Бюро УГКЦ з питань екології про відмову від штучних вінків на користь живих квітів. На думку членів бюро, штучні квіти не несуть ніякої богословської символіки, не мають нічого спільного із вшануванням померлих, до того ж, при спалюванні їх виділяються дуже токсичні речовини, а період розкладання на смітниках сягає століть. Така ініціатива попри всі інші переваги, дозволяє ще й знизити рівень забрудненості.

Трапляються випадки, коли за деякими могилами недостатньо або взагалі не доглядають. Зокрема, у небіжчика могло не залишитися рідних у селі, чи вони не здатні самостійно доглядати за могилою. В такому випадку має  спрацювати правило взаємодопомоги. Якщо людина бачить на сусідній могилі сміття чи бур’ян, який давно ніхто не прибирав, то повинна не байдуже пройти повз, а допомогти.

Насамкінець, хотілося б сказати про ще одну не менш важливу проблему – спалювання трави. Особливої стихійності вона набуває в часи осіннього та весняного прибирань території. Часто-густо у Білій спостерігаємо задимлення території внаслідок масового знищення листя. В свою чергу хочу навести декілька загальновідомих табу на спалювання трави і листя: виділення в атмосферу 9 кг мікрочастинок диму, що містять дуже шкідливі для людського організму пил, окиси азоту, угарний газ, бензопрен, діоксини тощо; руйнація та збіднення ґрунтового покриву; знищення корисних комах та рослинності; загроза пожежі; погіршення видимості в зв’язку з утворенням смогу та підвищення ризику ДТП. Усі ці жахливі наслідки стоять на шляху до спалювання трави, проте чомусь досі не в змозі переконати людей від нього відмовитися. До того ж, існує альтернативний корисний спосіб позбутися відходів – компостування.

Чимало загроз власному життю та здоров’ю людина створює самотужки. І коли в молодості ми ще не відчуваємо так гостро наслідків куріння, вживання алкоголю, нездорової їжі, токсичних речовин, які ми вдихаємо через недбалість, то в старшому віці всі ці негативні впливи дають про себе знати. Для збереження власного здоров’я на довгі роки є декілька простих правил: не створюємо стихійні сміттєзвалища, а здаємо сміття, не спалюємо листя, а компостуємо його, не смітимо, а підтримуймо чистоту на кладовищі.

 Як сказав індійський філософ Махатма Ганді: «Хочеш змінити світ – почни з себе». Трансформуючи вислів для білівчан: "Хочеш змінити світ - почни зі свого села". Тож, дорогі односельчани, почнімо змінювати світ вже сьогодні!

Аліна Сокальська

 

Переглядів: 843 | Додав: Alison | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan