Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2014 » Жовтень » 29 » Парламентські вибори 2014
07:46
Парламентські вибори 2014

Доленосне волевиявлення

Позачергові вибори народних депутатів України вперше відбувалися у час війни. Проте і ця страшна дійсність не отрезвила декотрих кандидатів, не змусила задуматись і взяти участь у політичних перегонах чесно.

Очікувань від цьогорічних парламентських виборів в українців було вдосталь. Здавалося б, країна пролила надто багато крові своїх синів і дочок, щоби знову опускатися до ганебного підкупу і спроб фальсифікацій на виборах. Та жорстка реальність розставила всі сумніви по своїх місцях.

Найперше, що обурило, це те що у політичних перегонах взяли участь такі політсили як «Комуністична партія» та «Опозиційний блок», останню з яких виборці "люб’язно провели" до Ради. Великою неприємністю також виявився масовий підкуп виборців: грошима, продуктами, врешті-решт, дитячими майданчиками. І це в той час, коли солдатам на Сході, які жертвують найдорожчим, не вистачає елементарного.

Що-що, а низький рівень явки виборців не став ні для кого несподіванкою. На фоні багаторічного розчарування та перенесення тяжких випробувань за останній рік, небажання громадян йти на вибори стало скоріше логічним результатом, аніж сюрпризом.

У селі Біла Чортківського району парламентські вибори минули напрочуд спокійно та на щастя, без неприємних інцидентів.

Як і на цьогорічних президентських виборах, жителі села мали змогу віддати свій голос за улюблену партію та кандидата у народні депутати на двох дільницях розміщених у приміщенні школи та Будинку культури. Від моменту завезення на дільниці до моменту передачі в окружні виборчі комісії, бюлетені ретельно охороняв співробітник міліції.

Кількість виборців на дільниці у Будинку культури дорівнювала 1434 жителям, у школі – 1421.

За результатами голосування на виборчій дільниці у Будинку культури перша п’ятірка кандидатів у народні депутати по одномандатному округу виглядає наступним чином: О. Барна – 297; Т. Козак – 239; І. Стойко – 120; В. Шепета – 85;  С. Гусак – 60. Прихильність до політичних партій розділилася так: «Народний фронт» – 382; «Блок Петра Порошенка» – 144; «Свобода» – 111; «Самопоміч» – 74; «Батьківщина» – 58.

Щодо результатів на виборчій дільниці, що розмістилася в приміщенні школи, то вони виявилися дуже схожими. Найбільшу кількість голосів серед кандидатів у народні депутати України отримав О. Барна – 359; Т. Козака підтримав 221 житель; С. Гусака – 90; І. Стойка – 85; В. Шепету – 48.  Кількість голосів відданих за політичні партії розмістилися у такій послідовності: «Народний фронт» – 332; «Блок Петра Порошенка» – 190; «Самопоміч» – 90; «Свобода» – 90; Радикальна партія – 38.

Згідно підрахунку голосів виборців по загальнодержавному багатомандатному округу та рівні опрацювання бюлетенів у 98% партія «Народний фронт» перемагає з 22,17% голосів, за нею йде «Блок Петра Порошенка» з 21,82%, «Самопоміч» отримує 11,01%, «Опозиційний блок» – 9,35%; Радикальна партія – 7,44%; «Батьківщина» – 5,68%. ВО «Свобода» з результатом у 4,72 % голосів не в змозі пройти у Раду.

Доленосний вибір українців здійснено. Останні бюлетені в стані опрацювання, а українці в стані очікування остаточних вердиктів. Відтепер відповідальність за долю держави прийме на себе новий парламент, якому довірився народ України. Залишається надіятися, що все було не марно. І що наступні вибори будуть уже черговими, а головне відбуватимуться у мирний для країни час.

Аліна Сокальська

Фото Сергія Коцана

Переглядів: 545 | Додав: Alison | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan