Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2014 » Квітень » 17 » На охороні здоров`я
22:35
На охороні здоров`я

Спалюванню «скатів» − ні! Забрудненню довкілля – ні!

Одним з поширених, проте зовсім не християнських звичаїв перед святом Великодня є спалювання автомобільних шин або, як кажуть у народі, «скатів». У Великодню суботу, після освячення пасок, молоді люди збираються в гурт, приносять декілька автомобільних шин і роблять з них багаття. Щось схоже відбувалося за часів Київської Русі. У Великодню неділю, після святкового Богослужіння, люди збиралися за столом та палили на подвір’ях Великодні вогнища. Проте палили їх зовсім не з шин, а з зібраного напередодні хмизу.

Та якщо дим від спаленого хмизу не завдає майже ніякої шкоди навколишньому середовищу, то дим від гумових шин вчиняє доволі негативний вплив на довкілля, а відповідно і на здоров’я людини. Чорний дим від шин забруднює навколишнє середовище, не дає вільно дихати людині, а що найважливіше виділяє у повітря токсичні речовини, до складу яких входить більше 200 шкідливих хімічних елементів (діоксид, бензол, сполуки сірки, миш'яку, ртуті, хрому та ін.)

За словами спеціаліста Міністерства охорони здоров’я України за спеціальністю «Токсикологія» Бориса Шеймана, інгаляція кіптяви і вдихання токсичних речовин може призвести до токсичного ураження бронхів та навіть токсичної пневмонії.

На варті здоров’я людини та чистоти навколишнього середовища стоїть і українське законодавство. Стаття 12 «Закону України про адміністративні правопорушення» гласить, що кожен громадянин України повинен :

     а) берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її
багатства   відповідно   до   вимог   законодавства   про  охорону
навколишнього природного середовища;

     б) здійснювати  діяльність  з  додержанням  вимог екологічної
безпеки,  інших екологічних  нормативів  та  лімітів  використання
природних ресурсів;

     в) не порушувати екологічні права і  законні  інтереси  інших
суб'єктів;

     г)  вносити  штрафи за екологічні правопорушення; { Пункт "г"
частини  першої  статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом
N 2756-VI ( 2756-17 ) від 02.12.2010 }

     д)  компенсувати  шкоду,  заподіяну  забрудненням  та   іншим
негативним впливом на навколишнє природне середовище.

Та, згідно ст. 78 «Кодексу України про адміністративні правопорушення», викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади або недодержання вимог, передбачених наданим дозволом, інші порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря або перевищення технологічних нормативів допустимого викиду забруднюючих речовин та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел під час експлуатації технологічного устаткування, споруд і об'єктів - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перевищення гранично допустимих рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря або вплив фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у випадках, коли необхідність одержання такого дозволу передбачена законодавством, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Переглядів: 529 | Додав: Sergo8 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan