Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2015 » Лютий » 13 » Година пам`яті
13:02
Година пам`яті

Полеглих солдатів-афганців згадали білівські школярі

13 лютого ц.р. Білівська ЗОШ І-ІІІ ст., зібрала педагогічний колектив та учнів у холі закладу в рамках пам’ятної лінійки, присвяченої загиблим воїнам під час війни в Афганістані. У меморіальному заході взяли участь учні 9-класу разом зі класним керівником Гарбузом Анатолієм Євгеновичем.

На столі жеврів скорботний вогонь свічки, у якому мовчки тріскотіли біль і туга всіх матерів, що не дочекалися синів з війни. В цей день з вуст дітей лунали статистика, вірші, цитати. Та скільки убитих війною душ ховалося за цими сухими цифрами.

 26 років тому, виведенням радянських військ завершився майже 10-річний за тривалістю збройний конфлікт, у якому брали участь урядові війська Афганістану і Радянського Союзу проти повстанських груп моджахедів. На полі бою полягло близько 15 тисяч радянських військовослужбовців, з них 2378 українців вже не повернулися додому живими. Про ці факти на меморіальному заході розповідали учні. Не залишили поза увагою вони і хронологію воєнних дій.

Згадали учні у своїх доповідях і про білівчанина Ярослава Пліщука, молодого воїна, загиблого під час страшної афганської війни. У 1984 р. тіло Ярослава доставили у Білу і поховали на сільському цвинтарі. Згодом в пам’ять героя був змурований хрест, а його рідну вулицю Скалку, перейменували у Пліщука. Також були названі імена тих білівчан, що на щастя, зуміли повернутися з поля війни живими.

Як і тогоріч, увазі глядачів був представлений сповнений розпачу та туги, відеокліп з фрагментами із фільму «9 рота» на пісню Олександра Розенбаума «Чорний тюльпан». Нагадаємо, що так неофіційно називали військово-транспортний літак, що використовувався для перевезення тіл загиблих на війні солдат. Пам'ять загиблих героїв всі присутні вшанували хвилиною мовчання.

По завершенні меморіального заходу до могил героїв війни Ярослава Пліщука  та Івана Коваля  учні 9-го класу разом з класним керівником та працівниками СБК поклали вінки та засвітили свічки.

Аліна Сокальська

Фото

Переглядів: 452 | Додав: Sergo8 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan