Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2014 » Жовтень » 6 » Новини
18:51
Новини

«Історію Білецьких церков» та «Першу мапу села» презентували у Білій

Історичну виставку-презентацію за темою «Історія Білецьких церков»  та «Перша мапа села» 5 жовтня представив увазі білівчан відомий журналіст та публіцист, редактор газети "Вільне життя" та виходець зі с. Біла, Петро Федоришин. Ця людина, як ніхто інший цікавиться історією своєї малої Батьківщини і знання, якими вдовольняв Петро Степанович свою історичну цікавість у великому обсязі відображені в книзі про село «У водовертях Серету».

 Непересічне дійство пройшло у приміщенні Будинку культури, де були розміщені унікальні картини – ілюстрації перших Білецьких церков, перша мапа села, макет першої церкви, виконаний мешканцем Білої паном Паскевичем та реставрований хрест із купола однієї з перших церков, що зберігався ще в одного жителя села пана Савіцького. На виставці були присутні священики о. Богдан Верхомій та о. Юрій Верхомій, директор Білівської ЗОШ Юрій Яровий спільно з педагогічним колективом школи, гості з м. Чорткова  та інші небайдужі жителі села.

На картинах, які були в точності змальовані зі старих книжкових малюнків та фотографій показана метаморфоза від першої Білецької церкви до останньої. Про історію побудови цих храмів Петро Степанович детально розповів громаді з допомогою чітких ілюстрацій. Варто зазначити, що колекцію унікальних картин журналіст подарував на зберігання до архіву сільської школи.

Не менш вартісною в історичному доробку журналіста є і перша мапа села, на якій в тому числі позначено місце знаходження першої Білецької церкви. Шлях до отримання унікальної карти розтягнувся в часі на довгих 2,5 роки та відстані в майже тисячу кілометрів. Адже зберігалася вона не деінде, а у військовому архіві столиці Австрії, Відня, позаяк село було свого часу приєднане до складу Австро-Угорщини.

Зацікавлені жителі після виступу Петра Степановича ставили йому запитання, а присутній на виставці о. Юрій мовив громаді своє слово. Священик подякував організатору виставки за нелегку пророблену ним роботу і висловив своє бачення ситуації на сході України. Також з боку сільського голови Володимира Шматька, який повернувся на декілька днів у відпустку із зони АТО, вкотре прозвучала пропозиція створення історичного музею у приміщенні сільської бібліотеки.

Аліна Сокальська

Фото Сергія Коцана

Переглядів: 758 | Додав: Alison | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan