Меню
Пошук
Посилання
Чортківська РДА
Чортківська РайРада

Офiцiйне представництво Президента України
Головна » 2014 » Січень » 14 » Поки живуть традиції – доти живе народ!
22:18
Поки живуть традиції – доти живе народ!

У ці слова щиро вірять жителі Білої. Адже по всій області славиться село своїми мешканцями, які знають і не сміють забувати традиції, що роблять їх справжніми українцями.

Історія вертепу у Білій бере почин ще з радянських часів (50-ті рр.) Тоді, у різдвяні дні по вулицях села ходили переодягнені у саморобні костюми хлопці та дівчата. Аматорський вертеп складався з Ірода, Ангелів, Чорта, Жида та Смерть, хоча кількість персонажів могла і варіюватися. Актори розігрували сценку, в якій за біблійним переказом Ірод хотів вбити Боже дитятко, а жителі села збігалися на це поглянути. Згодом, з прийняттям незалежності сільський вертеп почав потроху зникати з вулиць і переноситися у церкву та місцеві установи. ( використані відомості з книги «У водовертях Серету», автор П. Федоришин )

Цьогоріч Білецький вертеп гуляв по селу в старий Новий рік. Завітали «перебирані» до сільських установ, де щедро засіяли, колядок заспівали, і сценку розіграли. Співочий актив вертепу склав народний хор, а акторську майстерність проявляли учні школи. Яскраві костюми, мелодійні коляди, а найголовніше святковий дух, гадаю, забезпечили і учасникам вертепу, і тим, хто їх зустрічав, відмінний настрій аж до завершення свят.










Надіюся, що славна традиція вертепу не зникне, а передаватиметься з роду в рід, від батька до сина і творитиме маленьку казку у незвичайний різдвяний час. Христос Народився! Славімо Його!

Аліна Сокальська

Фото авторки

Переглядів: 773 | Додав: Sergo8 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz

Copyright Sergiy Kotsan © 2024
BY S.Kotsan